image description

Felújító vakolatrendszer - Régi épületek felújítása

A felújító vakolatrendszer a vízzel és/vagy sóval terhelt falszerkezetek helyreállításának ideális anyagai. Mint termékek úgy lettek tervezve, hogy a régi technológiával készült falazataink az építéskori állapotnak megfelelően helyreállítható legyen új, hogy a régi épületek falszerkezeteiben a vízmennyiség csökkenjen és a szerkezeti teherbírásuk növekedjen. Alkalmazásukkal a penészesedés, a dohos szagok megszüntethetőek és megelőzhetőek legyenek. Jelen leírás ezt a témát járja körbe és segít a felújítás megtervezésében és képbe helyezi az egész témát.

A természetes kövekből épített falazataink különös gondosságot igényel, mert bizonyos falazóelemek és kövek speciális valazó- és vakolóhabarccsal állítható csak helyre - gondoljunk csak a hézagok kitöltésére, a zsugorodás nélküli kötésre, vagy egyes kőzetanyagok - a mesterséges anyagokétól eltérő - nedvességfelvételre és a környezeti hatások miatti változó kémiai és fizikai tulajdonságokra. A Profi a hazánkban található természetes és mesterséges falazóelemek mindegyikéhez tud ajánlani kipróbált és minőségi termékeket a felújításhoz.

Miben más a felújító vakolatrendszer, mint a hagyományos mész-cement vakolatok?

A kérdés egyszerre egyszerű és összetett. Valahogy úgy kell elképzelni mint a kombinált fogót és a csípőfogót. A kombinált fogó egyszerre használható mindenre, de semmiben sem kiemelkedő a teljesítménye. A csípőfogó egy bizonyos feladtban jó és hatékony. A vakolatoknál sincs ez másként, a normál mész-cement vakolatok általános vakolási munkákhoz használható, de a vízzel és sóval terhelt falazatok esetén alkalmazásuk rengeteg kockázattal jár és nem javasolt - hidrofób tulajdonságuk tömörebb szerkezetük miatt nem engedik szellőzni a falat, ezért több problémát okoznak, mint amit megoldanak. A felújító vakolatrendszer ezzel szemben speciális a régi és terhelt falazatok helyreállítására méretezett minőségi anyagok. Belső nagy kapilláris rendszerüknek köszönhetően segítenek a falszerkezet száradásában és a terhelés csökkentésében. Mit mondhatnánk mást, mint: Speciális feladatra, speciális anyagot.

A Profibaustoffe fennállása során rengetek problémás épülettel találkozott és mivel nincs két egyforma adottságú épület, ezért mind eltérő feladatot jelentett. Mész-cement vakolatokkal nedves falakat helyreállítani azért rossz ötlet, mert az Alföldön találkoztunk olyan épülettel - sőt egy egész utcával - ahol a fal utólagosan hagyományos vakolattal lett javítva, ami borzasztó eredménnyel járt. A korábban csak a földszinten tapasztalható vizesedés - a falszerkezetbe zárva - egészen a második emeletig szívódott fel. Törekedjünk arra, hogy már elsőre minőségi és hosszútávú megoldást válasszunk.

Rendben, felújító vakolatrendszer, de mit jelent a WTA?

A felújító vakolatrendszereket - vagy más néven javító és/vagy szárító vakolatokat - a gyártók mind más elven fejlesztik és állítják össze a receptúrájukat. Egyben azonban azonosnak kell lenniük és ez nem más, mint az, hogy nagy belső légpórusrendszerrel kell rendelkeznie. A különböző termékfejlesztési stratégiák miatt a régi és/vagy műemléki épületek felújításához szükséges építőanyagokat szabályozni kellett, hogy ha nem is szabványos, de irányelvi keretek között sztenderdizálható legyen a témakör. A meghatározott fizikai és kémiai paraméterek között legyen minden termék, amit az adott feladatra alkalmasnak szántak. A nedves és/vagy sóval terhelt falazatok felújítására használható vakolatrendszerek vizsgálatával és minősítésével egy - ma már több európai vizsgáló laboratóriummal rendelkező - 1976-ban Németországban alapított szakmai szervezet foglalkozik. Nevének (Wissenschaftlich-Technische Arbeitsgemeinschaft für Bauwerkserhaltung und Denkmalpflege = Épületfelújításokkal és műemlékvédelemmel foglalkozó tudományos munkacsoport) kezdőbetűiből áll össze a „WTA” mozaikszó. Ez a szakmai szervezet több évtizedes adatgyűjtési és kutatási tapasztalataira alapozva létrehozott egy irányelvet, amelynek a követelményeit teljesítve érhet el egy építőanyag WTA minősítést. A minősítés megszerzése csak az első lépés, a későbbiekben szigorú ellenőrzések során is rendelkezni kell a terméknek a képességgel mind a 11 követelmény teljesítésére.

Hogyan működnek a felújító vakolatrendszerek?

Hagyományos mész-cement vakolatok alkalmazása esetén a falakban lévő nedvesség átdiffundál a vakolatrétegen és a homlokzati felületen párolog el. A külső felületen - az úgynevezett párolgási zónában - a vízben oldott különféle sók (nitrátok, szulfidok és kloridok elsősorban)lerakódnak, kicsapódnak és kristályosodnak. Ezt a felületi sókivirágzást nevezik köznyelven salétromosodásnak. A felületen maradt sók először csak a falazat legkülső, befejező rétegét (pl. festést, színezővakolatot vagy burkolatot) károsítják, de idővel a sók kristályosodásával járó jelentős térfogatnövekedés a teljes vakolatréteget károsíthatja, mert a kristályosodás sornán - a só típusától függően - 2-10-szeres térfogatnövekedés megy végbe. A felújító vakolatok teljesítménye abban rejlik, hogy a porózus, nagy belső kapilláris rendszer miatt kezelni tudja a kristályosodásből származó térfogatnövekedést. A legalább 40%-os légpórustartalom végett a párolgási zóna a vakolat belsejében alakul ki, ezért a nedvesség a homlokzati felületre már pára formájában érkezik, a párolgás, már a vakolat belsejében - jóval nagyobb összes párolgási felületen - megy végbe. A sók megkötése és kristályosodása is a légpórusokban történik, ahol a kristályosodással járó térfogatváltozás a vakolat szerkezetét nem károsítja, de idővel telítheti azt, ezért a nedvesség utánpótlását meg kell szüntetni.

A Profibaustoffe felújító vakolatrendszerei és WTA termékei régi épületek felújításához

Profi Poretec WTA felújító rendszer
    A.   Alapfelület előkészítés - PROFI Poretec WTA gúzoló
          A gúzolót a károsítókkal terhelt vakolattól és 2 cm mélyen kikapart fugák által megtisztított felületet 50%-os fedettséggel kell             a gúzolóval kezelni. A várakozási ideje 1-3 nap, utána a felület vakolható.
    B.   Falfelület kiegyenlítése - PROFI Poretec WTA kiegyenlítő vakolat
          A falfelület jelentős vastagsági különbségeit kiegyenlítő vakolattal kell áthidalni - így alakítható ki kétrétegű vakolati rendszer             Az így kialakított vakolatrendszer repedésmentesen képes nagyobb vastagság áthidalására és vízeloszlató alaprétegként segít             a felület száradásában. A következő réteg felhordása előtt a várakozási idő 7-10 nap/cm. A felületét durván kell elhúzni.
    C.   Felújító vakolat - PROFI Poretec WTA felújító vakolat
          A tényleges felújítási funkcióját a rendszernek ez a réteg adja. Nagy pórustartalom, könnyített szerkezet és felhordás jellemzi.             Alkalmazásával a terhelt falfelület hosszú időre problémamentes és esztétikailag kifogástalan. Várakozási ideje 7-10 nap/cm             A felületét fa simítóval kell elhúzni, ne használjunk glettvasat a bedolgozás során. A várakozási idő után simítható.
    D.   Simítás, glettelés - PROFI Poretec felújítóglett
          A szép és esztétikus falfelülethez sima és sík, jól festhető felület kell. A glettelt felület burkolható, tapétázható is, de             javasoljuk, hogy csak ásványi bázisú vékonyréteg kerüljön rá, hogy a teljesítményét ki tudja fejteni. Mindig rendszer azonos             simítást, glettet érdemes alkalmazni, a diszperziós és gipszbázisú anyagok használata kerülendő. Várakozási ideje 1 nap/mm.

Kérdése lenne? Kommenteljen...
image description

Faldoktor -

Válasz

A Profi kínálatában található olyan festék vagy fedővakolat, amivel befejezhető egy felújított, korábban vizes fal? Ha igen, milyen színekben érhető el? Ugye nem csak fehérben van?

image description

Profi tanácsadás -

Reply

Természetesen a Profi kínálatában megtalálhatóak mind az ásványi, mind pedig a szilikongyanta bázisú festékek és színezővakolatok. A környezeti terhelés függvényében, bizonyos építési feladatoknál a szilikongyanta befejező rétegek is alkalmazhatóak. Ezen túlmenően bel- és kültérben is alkalmazható mészfesték is található kínálatunkban. A termékek színkínálata az aktuális Profi színkártya szerinti, nemcsak fehérben.

image description

Faldoktor -

Reply

Köszönöm a választ. A színkártyáért keresni fogom az illetékes területi képviselőt.

Kommentálja az olvasottakat

Amennyiben véleménye lenne a leírtakkal kapcsolatban, ne hezitáljon, írjon.

loader